Det här är ett bröd jag bakat i flera år. Ett kompakt och smakrikt bröd som mättar bra, man står sig i flera timmar på ett par skivor och man behöver inte något pålägg, det smakar så bra i sin ensamhet. Perfekt att ha i väskan(!) om man är ute och inte vet hurvida man kan lyckas få i sig mat eller inte. GULD!
Jag brukar dubbla satsen och göra två limpor för brödet mår bra av att bli fryst. Det får en väldigt hård yta men efter en omgång i frysen så mjuknar det!
En limpa
2 dl fiberberikade havregryn
6 dl dinkelmjöl(jag kör fullkorn)
½ dl solroskärnor
½ dl krossat linfrö
1 dl sultanrussin
1 dl hackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
2 nypor flingsalt
4 dl mild lättyoghurt
1 rivet rött äpple
2 msk flytande honung
1 msk olivolja
Blanda alla torra ingredienser tillsätt sedan yoghurt, rivet äpple, olja och honung. Detta ska blandas till en geggig men sammanhållande massa (dinkelmjölet gör det så kladdigt, det ska vara så). Smörj en limpform och häv i degen. Grädda längst ned i ugnen på 175°C i ca 1 ½ timma. Ta hjälp av en stekspade för att få ur limpan ur formen om den inte vill ut självmant och låt limpan svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar