lördag 4 december 2010

Lussekatter


Aldrig lyckats så bra med lussekatter förrut så det var skoj! :)

Lussekatter - ca 35 st
50 g jäst
100g smör
5 dl mjölk
250 g kesella lätt
1 g saffran
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
1 ägg

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme.
Häll över jästen. Rör om så jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker och salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Arbeta sedan degen på mjölat bakbord och forma ca 35 st. Lägg dem på bakplåtspapper på plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 5-7 grader.
Låt svanla, ät och njut!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar